又有共享單車進駐香港喇!現時香港有數間不同牌子的共享單車營運,市民選擇共享單車都會就各方面去比較,為了提高搶新客戶的成功率,租金固然是羸在起跑線的先決因素,今次就找來市面5間共享單車公司在價格方面的比較報告供大家參巧。 

 

共享單車租金大比拼: 

 
  ofo Gobee Hoba Loco oBike

車身主要顏色

黃色 螢光綠 白色 藍色 銀色
按金 $99 $399 $368 $99 $350
租金(每半小時)         $3 $5 $3 $3 $6

  

市面上5間共享單車的價格可謂一見高下,當中最新引入香港的 ofo 小黃車與 Locobike,無論在按金或租金方面,都嬴對手一條街,價格相當抵玩!不過論方便程度和服務質素當然都是用家考慮因素之一。

 

最新登陸香港的「ofo 小黃車」逐步試水溫,第一站揀選屯門作為首個進駐點!ofo 的收費便宜,按金只係$99,半個鐘都只係$3好抵玩。

 

Gobee.bike的收費為$5/30mins,但係按金就要$399,貴野嘅質素通常都有信心保證?大家不妨試試!

 

HobaBike的諧音係「好巴閉」,究竟有幾巴閉?用戶必須在手機應用程式內預先支付按金$399,其後收費$3/30mins。

 

又係一百蚊按金都唔駛,加上$3就可以踩足半個鐘,Locobike之創辦人兼且係香港人,本地薑香港人要支持一下!

 

星加坡品牌oBike時租最貴,踩15分鐘已經要$3,換句話說1小時要$12,適合高消費一族。 

 

 

政府近年大力推動的共享單車推動本港綠色運輸與共享經濟的發展,確實帶來不少優點。不過同時都需要業界加強管理及用戶善良對待單車,否則造成佔地擾民就失去原意啦~~